ثبت نام در اسنپ ویزیت
تغديه در دوران قبل از بارداری

توصیه های تغذيه اى پيش از باردارى به مادران مبتلا به سوءتغذيه

اسنپ ویزیت:سامانه ویزیت و درمان در منزل

سوءتغذيه زمانى اطلاق مى شود که بدن براى حفظ عملکرد بافت ها و ارگانهاى بدن به ميزان مناسب مواد مغذى نظير ويتامين ها، مواد معدنى، پروتئين و چربى و کربوهيدرات را دريافت نمى کند. با اين تعريف هر دو صورت لاغرى و چاقى سوءتغذيه تلقى مى شود.bmi کمتر از 18/5 و بيشتر از 25 سلامت مادر و جنين را در طى باردارى تهديد مى کند به همين دليل لازم است براى اصلاح وضعيت تغذيه خانم قبل از باردارى اقداماتى صورت گيرد. اين اقدامات بايد سوءتغذيه را اصلاح نموده و وزن فرد را به محدوده ى وزنى ايده آل يعنى bmi بین 18/5 تا 24/9 نزدیک کند

 توصیه تغذیه ای برای خانم هایی که bmi کمتر از 18/5 دارند

تنوع غذايى را رعايت کرده و از انواع گروه هاى غذايى اصلى شامل نان و غلات، سبزى ها، ميوه ها، شير و لبنيات، گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها، به ميزان توصيه شده استفاده کنند.در وعده صبحانه از غذاهاى پر انرژى مثل عسل، مربا و کره استفاده کنند.
علاوه بر سه وعده اصلى غذايى حتماً از 2 يا 3 ميان وعده استفاده کنند
در ميان وعده ها از بيسکويت، کيک، شيرينى، شير، بستنى، کلوچه، نان و پنير، خرما، سيب زمينى پخته،  ميوه هاى تازه و خشک و انواع مغزها (بادام، گردو، پسته، فندق) استفاده کنند.
از گروه نان و غلات (نان، برنج و ماکارونى) بيشتر استفاده کنند.
سبزى خوردن، سالاد همراه با روغن زيتون و يا ميوه زيتون در کنار غذا مصرف کنند.  جهت تحريک اشتها، از انواع چاشنى ها در طبخ غذاها استفاده کنند.با استفاده از ميان وعده ها، تعداد وعده هاى غذايى را در روز افزايش دهند و حجم غذايى هر وعده را کم کنند.
ساعت ثابتى براى صرف غذا در وعده هاى مختلف روز داشته باشند.مصرف قند و شکر و خوراکى هايى مانند انواع شيرينى، شکلات، آب نبات، نوشابه ها، شربت ها و آب ميوه هاى  صنعتى، مربا، عسل و… را بسيار محدود کنند.
از مصرف زياد نان، برنج و ما کارونى خوددارى کنند.
نان مصرفى بايد از آرد سبوس دار تهيه شده باشد (نان سنگک، نان جو و..) و نان هاى فانتزى مثل انواع باگت و  نان ساندويچى کمتر مصرف کنند.
حبوبات پخته مثل عدس و لوبيا را بيشتر استفاده کنند.
شير و لبنيات خود را حتماً از نوع کم چرب انتخاب کنند.
گوشت را کاملاً لخم و تا حد امکان چربى گرفته و مرغ و ماهى را بدون پوست مصرف کنند.
از مصرف فرآورده هاى گوشتى پرچربى مثل سوسيس، کالباس، همبرگر، کله پاچه و مغز خوددارى کنند.
به جاى گوشت قرمز، بيشتر از گوشت هاى سفيد استفاده کنند.
مصرف تخم مرغ را به حداکثر 3 عدد در هفته محدود کنند.
ميوه ها و سبزى ها را بيشتر به شکل خام مصرف کنند. مصرف سالاد و يا سبزيجات را قبل يا همراه با غذا  توصيه کنيد.
به جاى آب ميوه بهتر است خود ميوه را مصرف کنند. آب ميوه هاى تازه و طبيعى که در منزل تهيه مى شود به آب ميوه هاى تجارى که معمولاً حاوى مقادير قابل توجهى شکر است ارجحيت دارد.
روغن مصرفى را از انواع مايع انتخاب کنند.
غذاها را بيشتر به شکل آب پز و بخار پز و يا تنورى، تهيه و مصرف کنند.
از مصرف غذاهاى پرچرب و سرخ شده پرهيز کنند.
از مصرف انواع سس سالاد، کره، خامه، سرشير، شير پرچرب، ماست و پنيرهاى پرچرب خوددارى کنند.
مصرف دانه هاى روغنى مثل گردو، فندق، بادام، تخمه، پسته و زيتون را محدود کنند.
از مصرف غذاهاى آماده و کنسرو شده اجتناب کنند.
از مصرف نمک و غذاهاى شور را محدود کنند.

راهنماى جامع تغذيه مادران باردار و شيرده
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکى
معاونت بهداشت
دفتر بهبود تغذيه جامعه

منابع این بخش کاملا بر اساس مستندات علمی،تهیه و تنظیم شده است

حق نشر با ذکر منبع بلامانع می باشد.

www.nozadteb.ir

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا