ثبت نام در اسنپ ویزیت
هفته به هفته بارداری

تغذیه در هفته 6 بارداری -علت تهوع و استفراغ

اسنپ ویزیت:سامانه ویزیت و درمان در منزل

تهوع و استفراغ

در حاملگی تهوع از چه زمانی شروع می شود؟ گرچه احساس تهوع و استفراغ با بالا آمدن آفتاب شروع می شود اما درهر زمانی از روز یا شب میتواند باعث آزار شود. برخی آن را با عنوان NVP( تهوع و استفراغ بارداری) میشناسند.

علایم آن معمولا حدود هفته ۶ تا هفته 9 شروع می شود و در هفته های 7 تا هفته 12 به اوج خود می رسد. از آنجایی که در زنانی که بارداری اول را تجربه می کنند حس بویایی فوق العاده قوی و حساس می شود، تهوع صبحگاهی باعث می شود نسبت به برخی غذاهای خاص و بوها ناسازگاری نشان دهند.

دلایل تهوع:

حساسیت

استرس

خستگی

اولین بارداری

ژنتیک

برای بیشتر خانم های باردار شدت حالت تهوع بین هفته های ۶ تا 14 بارداری است، گرچه افراد کمی این عالئم را تا سه ماهه دوم هم دارند و عده بسیار کمتری به خصوص آنهایی که دوقلو یا چندقلو دارند ممکن است حتی تا سه ماهه سوم هم این حالت ها را داشته باشند. ممکن است حالت تهوع باعث شود حس بدی پیدا کنید اما خیالتان راحت باشد که به جنین هیچ آسیبی نمی رسد و نشانه ی سلامت بارداری است.

مواردی که باعث تهوع صبحگاهی می شود

تهوع صبحگاهی می تواند به دلیل افزایش سطح هورمون HCG باشد که میزان آن در اول صبح به اوج خود می رسد و این حالت را تشدید می کند اما می تواند در هر زمانی از روز باشد. افزایش میزان استروژن و پروژسترون، ماهیچه های دستگاه گوارش را سست و ضعیف می کند و این باعث رفلاکس یا برگشت مواد غذایی از معده به مری می شود که باعث تشدید تهوع می شود. حذف وعده غذایی و خالی بودن معده نیز حالت تهوع را تشدید می کند. همه زنان باردار حالت تهوع ندارند و همه به یک حالت نیستند. برخی زنان فقط گهگاهی احساس تهوع دارند، برخی دیگر دل پیچه دارند اما استفراغ ندارند، برخی زنان هر از چند گاهی استفراغ می کنند و بعضی به کرات و مرتب این حالت را دارند. در موارد دو قلویی حالت تهوع شدت پیدا می کند.

حساسیت

مغز در بعضی خانم ها وقتی دستور تهوع صادر می شود نسبت به بقیه حساس تر عمل می کند، یعنی احتمال بیشتری هست که به هورمون های عامل حالت تهوع واکنش نشان دهد. اگر شما مرکز فرماندهی حساسی داشته باشید(مثال اگر همیشه در ماشین دچار تهوع می شوید یا دریا زده می شوید) احتمال می رود در بارداری تهوع و استفراغ بیشتری داشته باشید و بالعکس.

استرس

معموال استرس باعث ناراحتی معده و روده می شود، بنابراین عجیب نیست که علایم تهوع حاملگی با استرس بدتر شود.

خستگی

خستگی بدنی یا ذهنی می تواند علایم تهوع حاملگی را تشدید کند(و برعکس، تهوع شدید باعث افزایش خستگی می شود)

اولین بارداری

تهوع صبحگاهی در اولین بارداری ها معمولا رایج تر و شدید تر است که تاییدی است بر این نظریه که عوامل فیزیکی و روحی می تواند دخیل باشد. از نظر فیزیکی بدن یک زن که اولین بارداری را تجربه می کند نسبت به کسی که این دوره را گذرانده، برای افزایش ناگهانی هورمون ها و تغییرات دیگر، آمادگی کمتری دارد. زنانی که برای اولین بار حامله شده اند، از نظر احساسی و روانی احتمال بیشتری هست دچار حالت های اضطراب و نگرانی شوند که همین باعث مشکلات معده می شود. زنانی که برای بار دوم یا سوم باردار می شوند برای فراموش کردن حالت تهوع با مراقبت از بچه های بزرگتر حواس خود را پرت می کنند. البته اظهار نظرهای کلی نمی تواند برای همه خانم های باردار صحت داشته باشد ممکن است فرد در بارداری های بعدی نسبت به اولین بار تهوع شدیدتری داشته باشد.

ژنتیک

تحقیقات نشان داده است که زنانی که مادران شان دچار تهوع صبحگاهی می شدند، احتمال بیشتری هست که آنها نیز شرایط شدیدتری را داشته باشند.

نکات مهم:

1. استفراغ بیش از حد حاملگی: استفراغی که باعث از دست رفتن 5%از وزن بدن بشود نیاز به درمان دارد که شامل: ویتامین تراپی، سرم تراپی، تغذیه کامل وریدی، تغذیه لوله ای

2. اگر تاکنون حیوانات خانگی داشته‌ اید سعی کنید آنها را از محیط خانه‌تان دور کنید. حیوانات دارای انگل‌هایی هستند که برای جنین بسیار خطرناک است. برخی از حیوانات عفونت‌هایی را با خود همراه می‌آورند که ممکن است باعث سقط جنین شود.

3. گوشت را به خوبی بپزید. گوشت خام ممکن است دارای عفونت‌هایی باشد که به جنین شما آسیب برساند. حتی بعد از دست‌ زدن به گوشت خام حتما دستان خود را بشویید.

4. برخی از خانم‌ها عادت دارند که برای جوش‌های صورت خود از محلول‌هایی برطرف کننده جوش استفاده می‌کنند. حتما به یاد داشته باشید که ممکن است که این محلول‌ها برای جنین شما خطرناک باشند؛ بنابراین حتما با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.

5. نزدیک‌ شدن به مواد و سموم شیمیایی مانند رنگ، پاک کننده‌ها و حلال‌هادر این دوران چندان ضروری نیست بنابراین بهتر است از این مواد دوری کنید. مواد شیمیایی در سه ماه نخست بارداری برای جنین خطرآفرین است.

خواندن این  مقاله توصیه می شود:

سلامت دهان و دندان در بارداری – دندانپزشکی و بارداری

منابع این بخش کاملا بر اساس مستندات علمی،تهیه و تنظیم شده است

حق نشر با ذکر منبع بلامانع می باشد.

www.nozadteb.ir

با تشکر از همراهی شما

ثبت امتیاز

امتیاز دهی به مقاله آموزشی

User Rating: 4.6 ( 2 votes)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا