ثبت نام در اسنپ ویزیت
تغذیهسوالات متداول تغذیه

توصیه های تغذیه ای برای نوزاد و کودک 1 تا 2 سال

اسنپ ویزیت:سامانه ویزیت و درمان در منزل

هر چقدر شيرخوار ميخواهد با شير مادر تغذيه شود.

بر خلاف سال اول زندگي، در کودکان 1 تا 2 ساله تغذيه با شيرمادر بهتر است نيم تا 1 ساعت پس از صرف غذاي
کودک انجام شود و در حقيقت تغذيه از سفره خانوار بر تغذيه با شير مادر اولويت دارد.

تنوع غذايي ، استفاده از تمام گروه هاي اصلي غذايي و انتخاب مواد غذايي داراي ارزش تغذيه اي مناسب در برنامه غذايي کودک در نظر گرفته شود.

– در اين دوره تنوع در برنامه غذايي کودک کم مي گردد زيرا کودک در برابر مواد غذايي جديد بسيار مقاومت نشان مي دهد و تنها مواد غذايي اندکي را انتخاب مي کند که مورد علاقه اش مي باشد. بنابراين ضروري است که غذاهاي جديد به دفعات ( 10 – 8بار )به کودک معرفي شود و اگر بعد از 10 بار کودک نپذيرفت، مادر مي تواند نتيجه گيري کند که کودک آن را دوست نداشته است

– از غذاهاي متنوع خانواده شامل پنج گروه اصلي غذايي( نان و غلات، شيرو لبنيات، گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزدانه ها ، سبزي ها و ميوه ها) به کودک داده شود.

– از سبزي هاي برگ سبز تيره و نارنجي و ميوه هاي زرد و نارنجي) جعفري ، گشنيز، هويج، کدو حلوايي ، انبه، زردآلو و مرکبات ( که منابع غذايي ويتامينَ A و Cهستند به کودک داده شود

– در هر وعده به اندازه 4 / 3تا يک ليوان غذا به شيرخوار داده شود.: ( يک ليوان = 240 سي سي ) با توجه به اين که يک قاشق غذاخوري سرصاف انواع برنج پخته 15 گرم و يک قاشق غذاخوري سر پر انواع برنج پخنه 20 گرم است ، يک ليوان معادل 16 قاشق غذاخوري سر صاف انواع برنج پخته و يا 12 قاشق غذاخوري سرپر انواع برنج پخته است.

– هر روز 3 تا 4 وعده غذا به کودک داده شود.

– هر روز 2 – 1 بار ميان وعده در بين غذاهاي اصلي به کودک داده شود.

– ميان وعده را بايد 1,5 تا 2 ساعت قبل از وعده اصلي به کودک داد.

ميان وعده غذايي از بين گروههاي اصلي غذايي انتخاب شود.

– به عنوان ميان وعده در برنامه غذايي کودک 1 تا 2 ساله تنقلات بي ارزش نظير غلات حجيم شده، شکلات، چيپس، آب ميوه هاي تجاري و نظاير آنها جايگاهي نداشته به جاي آن از ميان وعده هاي مغذي نظير انواع ميوه ها ، سبزي ها ، شير پاستوريزه ، ماست، نان، پنير کم نمک و خرما استفاده شود.

– از دادن انواع نوشيدني هاي شيرين به دليل افزايش خطر اضافه وزن و چاقي ، پوسيدگي دندان و کاهش دريافت مواد مغذي تا حد امکان خودداري شود.

– در برنامه غذايي کودک فقط از ماست پاستوريزه ساده استفاده شده و از مصرف انواع ماست ميوه هاي صنعتي خودداري شود. در صورت تهيه ماست ميوه خانگي فقط ميوه به ماست اضافه شده و از اضافه کردن شکر به ماست ميوه خودداري شود.

– از دادن آدامس ، آب نبات ، تکه هاي بزرگ سيب، آجيل، ذرت، کشمش، هويج خام، کرفس، انگور و گيلاس به دليل احتمال خفگي به کودک خودداري شود. (از مغزها مي توان به صورت پودر شده براي مقوي کردن غذاها استفاده نمود).

-تخم مرغ کاملا پخته شده به کودک داده شود و از دادن تخم مرغ خام يا خوب پخته نشده خودداري شود.

– از دادن شير و لبنيات غير پاستوريزه خودداري شود.

– آب ميوه طبيعي را مي توان به ميزان 120 تا 180 سي سي در روز به کودک داد.

– غذاهاي مصرفي بايد داراي 8 / 0 الي 1 کيلوکالري انرژي در هر گرم باشد. در صورتيکه غذاهاي داده شده رقيق و حاوي مواد مغذي کمتري باشد، کودک بايد در هر وعده يک ليوان کامل دريافت نمايد.

– از نمک يد دار تصفيه شده در پخت غذا استفاده شود.

– اگر برنج به صورت کته يا کاملا نرم شده نيست آن را با پشت قاشق و کمي آب خورش بايد نرم و له نمود.

– اگر کودک شير مادر نمي خورد روزانه 1 تا 2 وعده غذايي اضافه به او داده شود .

– اگر کودک به ماده غذايي آلرژي دارد ، بايد از برنامه غذايي کودک حذف و جايگزين مناسب قرار گيرد.

– غلاتي که کودک قدرت جويدن آن ها را دارد مانند برنج به صورت کته هاي مختلف مخلوط با سبزي ها، حبوبات و گوشت هاي نرم به او داده شود.

-اگر کودک مبتلا به يبوست است در تهيه سوپ او، علاوه بر سبزي ها )سيب زميني، هويج، کدو، فلفل سبز، سبزي هاي برگي و …( از برگه هلو، زردآلو و آلو به مقدار کم استفاده شود.

– به کودک کمک شود خودش غذا بخورد و اطمينان حاصل گردد که فقط آب خورش و آب گوشت را نخورد.

– قبل از اين که فلفل، ادويه و يا چاشني هاي تند به غذاي اضافه شود، غذاي او برداشته شود.

– در هنگام دادن گوشت، مرغ يا ماهي به کودک ، آن را تکه تکه کرده و استخوان ها و تيغ هاي آن گرفته شود.

– مايعات هميشه با فنجان يا ليوان به او داده شود.

– از بشقاب ، قاشق و چنگال نشکن استفاده شود.

– ظرف غذاي کودک مجزا باشد. نکات بهداشتي در مراحل آماده سازي ، تهيه و طبخ غذا رعايت شود.

– غذا خوردن کودک همراه با حواس پرت کردن، تشويق و تنبيه نباشد. در هنگام غذاخوردن کودک، تلويزيون خاموش باشد. به زور به کودک غذا داده نشود.

مصرف مکمل هاي ويتامين هاي – A و D يا مولتي ويتامين و قطره آهن در سال دوم نيز بايد بر اساس دستور عمل تداوم داشته باشد. (این مطلب که قطره آهن موجب سياهي دندان مي شود نبايد مانع مصرف آن شود، بلکه بايد قطره آهن را با قاشق چايخوري در عقب دهان ريخت و پس از آن به کودک آب داد و با پارچه اي تميز روي دندان هاي او را نيز تميز نمود).

– نوشيدني هاي شيرين مانند آب ميوه صنعتي يکي از عوامل خطر اضافه وزن و چاقي در کودکان هستند. در ضمن ، با توجه به اين که اصولا نوشيدني هاي شيرين به جاي شير مصرف مي شوندموجب کاهش دريافت مواد مغذي ضروري مانند کلسيم مي شوند.

– از نمک يد دار تصفيه شده در پخت غذا استفاده شود.

– از بشقاب ، قاشق و چنگال نشکن استفاده شود.

– ظرف غذاي کودک مجزا باشد. نکات بهداشتي در مراحل آماده سازي ، تهيه و طبخ غذا رعايت شود.

 

منابع این بخش کاملا بر اساس مستندات علمی،تهیه و تنظیم شده است.

حق نشر با ذکر منبع بلامانع می باشد.

www.nozadteb.ir

User Rating: 5 ( 1 votes)

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا